Welke sandaal geef je cadeau?

4 laarsjes

De sandaal is het oudste type schoeisel ter wereld en wordt al jaren als cadeau weggegeven. De Egyptenaren maakten er al gebruik van omstreeks 3500 voor Christus. De sandaal bestaat in de basis uit een zool gemaakt van stug materiaal, hieraan zitten touw of leren riemen bevestigd. Deze riemen werden onder de voetzool gebonden, zodat de voet beschermd wordt. Over het algemeen is de neus open en zijn de tenen zichtbaar. De sandalen worden door iedereen gedragen en hebben geen bepaalde status. Er zijn wel veel verschillende soorten zoals bijvoorbeeld sandalen met hak. Verder heb je ook sandalen voor verschillende doelen. Denk hierbij aan sportieve sandalen om mee te wandelen of in de vorm van dansschoenen.

Historie van de sandaal

Zoals hierboven benoemd waren de Egyptenaren al bezig met sandalen maken. Ze maakte hierbij een voetafdruk in het zand, vervolgens vlochten ze papyrus op maat. Hieraan werden stroken leer bevestigd voor de bandjes. De Romeinen liepen ook op sandalen, deze waren vaak erg zwaar doordat ze uit meerdere lagen bestonden. Deze lagen bestonden uit koeienleer en werden aan elkaar bevestigd door decoratieve ijzeren spijkers. In Japan worden sandalen zori’s genoemd. In andere delen van Azië zoals Perzië en India werden sandalen niet gemaakt van koeienleer, dit mag namelijk niet van het hindoeïsme. In plaats daarvan werden ze gemaakt van hout.

Verschillende type sandalen

Er zijn drie hoofdcategorieën op het gebied van sandalen. Ten eerste de plateau sandaal, hieronder kunnen ook de sleehak sandalen vallen. Hierbij kan je dus kiezen voor een verhoging door middel van een hak of plateau. Ten tweede de gladiator sandalen, deze hebben vaak extra leren bandjes en knoop je hoger om je been. De naam is ontstaan omdat deze sandalen doen denken aan de gladiatoren in de Romeinse tijd. Als laatste de Birkenstock sandalen. Deze sandalen kunnen op veel verschillende manieren gecombineerd worden, dit hangt volledig af van het model wat je kiest.