Noppenfolie – de kracht van lucht als beschermingslaag
Bijna iedereen kent dit verpakkingsmateriaal, het behoort dan ook tot de meest gebruikte beschermende materialen. Het is licht en luchtig, doorschijnend en bestaat uit halve bolletjes die met lucht gevuld zijn. Juist die bubbeltjes zorgen er als verpakking voor dat je je goederen goed beschermt als je ze met de postbesteller of pakkettendistributeur meestuurt. Noppenfolie beschermt tegen stoten en krassen en is ook nog eens stof- en vochtwerend. Heel aangenaam aan deze folie is dat het zo flexibel is. Ook moeilijk inpakbare zaken zoals bijvoorbeeld beeldjes kun je er goed mee beschermen.
Noppenfolie bestaat uit twee lagen
Dit plastic lijkt dus gemaakt voor afdoende bescherming tijdens transport. Een must voor elke webshophouder of online ondernemer. Maar wat is het nu exact? En hoe kun je het benutten voor verzending en bescherming van de artikelen die naar je klanten moeten? Wat het is, is heel simpel. Bubbeltjesfolie bestaat uit twee lagen plastic die elk doorzichtig zijn. Eén laag is glad en de laag die daaraan gehecht is, bestaat uit halve luchtbolletjes. Door die bolletjes herken je het dus meteen als noppenfolie.
Inpakken maar
Ga je met dit type folie verpakken, dan moeten de luchtbolletjes (de noppen) tegen het te verzenden artikel aankomen. De bubbels dus tegen het product en de gladde laag aan de buitenzijde. Je wikkelt de folie strak om je product en plakt vervolgens de boel vast met een tape. Dat kan een PVC-tape zijn maar net zo goed een goedkopere PP-tape. Immers, de beschermende folie laag blijft geen jaren om het product zitten. Zodra het pakketje bij je klanten aankomt, wordt de folie alweer afgewikkeld. Waarom moeten de bubbeltjes nu aan de binnenzijde gewikkeld?
- verhoogt de bescherming
- mocht er een luchtkamers knappen of lek raken, dan zorgt de gladde laag dat de andere lucht kamertjes op voldoende afstand van elkaar blijven
- folie wordt met deze wikkel wijze beter op z’n plaats gehouden
Markeer je verpakking
Het materiaal is transparant. Alleen, ga je wikkelen, dan merk je dat na een paar lagen het product zelf niet meer goed te zien is. Voor je workflow en inpak proces is het dan handig om even een stickertje op de ingepakte artikelen te pakken zodat je na enige tijd nog weet welk product zich binnen de bubbeltjes verpakking bevindt. Dan hoef je niet eerst alles weer af te wikkelen om te kijken om welk product het ook alweer ging. Op een gegeven moment wordt natuurlijk het product toch uitgepakt, maar dat gebeurt dan door de ontvanger van je pakketje. Een met noppenfolie ingepakt artikel heb je niet zomaar uitgepakt. Het beste is om een mesje of een schaar heel voorzichtig te gebruiken. Want je snijdt of knipt zomaar door de folie heen en in het product zelf. De folie biedt enige weerstand bij snijden of knippen, dus doe dit uitpakwerk met beleid.
Bijzondere soorten noppenfolie
Niet elke noppenfolie ziet er gelijk uit. Sommige zijn voorzien van een extra laag. Dat kan een viltlaag zijn of eentje van schuim of papier. Vaak worden dit soort folies toegepast als extra bescherming voor het artikel zelf. De noppen kunnen bijvoorbeeld druksels veroorzaken in een stoffen product en met een viltlaagje voorkom je dat.